請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

曉彤口琴網

[十孔]口琴新手...請幫幫忙.

admin 發表於 2012-5-27 21:29:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
我想知道十孔口琴晚每一個音呀 ...
我之前係吹24孔... 我上網搵到 邊個孔邊個音咁...
但係一拎十孔 上手 就完全唔識...
希望有人教教我  第一孔至十孔 吹同吸 係咩音 = =唔該哂= =

by BIGFAT327
 樓主| admin 發表於 2012-5-27 21:29:22 | 顯示全部樓層
1至10孔依次吹音: do, me, so , do, me, so , do, me, so, do
1至10孔依次吸音: re, so , ti, re, fa ,la, ti, re, fa, la

by jimmyharp
 樓主| admin 發表於 2012-5-27 21:29:50 | 顯示全部樓層
Originally posted by BIGFAT327 at 2010-11-2 18:27:
我想知道十孔口琴晚每一個音呀 ...
我之前係吹24孔... 我上網搵到 邊個孔邊個音咁...
但係一拎十孔 上手 就完全唔識...
希望有人教教我  第一孔至十孔 吹同吸 係咩音 = =唔該哂= =

好易蹾到個播......你唔係跟人學,就要多多利用網上資源......

by dannycheong
 樓主| admin 發表於 2012-5-27 21:30:29 | 顯示全部樓層
但唔係話有得係個音到再吹高半階嗎?

by odtcgpqq
Terence.chan 發表於 2012-5-28 13:12:30 | 顯示全部樓層
十孔口琴是可以吹/吸出半音的,一般常用的是壓音 (Bending) ,把吹/吸音降低半度、一度等 (視乎孔內吹音與吸音的音域) ,但不是升高半度,例子如: 吸音4 in C harmonica: 吹是C,吸是D,吸壓音 (draw bending) 後是Db。吹音8是E,吸是D,吹壓音 (blow bending) 後是Eb。

把音升高的是另一技巧Overbending (or Overblow) ,例子如吹音5是E,吸音是F,用overblow可吹出F# (higher than E or F)。

看來有點複雜,建議上網先看看吸壓音的資料 (頭1-6孔 draw bending) 。